Volkstuinen
In de volkstuintjes van de Stadsboerderij kunnen burgers op een ecologische wijze groenten, fruit en kruiden telen. Ze doen dit zonder gebruik te maken van chemische meststoffen en onkruidverdelgers. Ook de nadruk op ‘samen tuinieren’ is belangrijk. De tuiniers leren van elkaar en onderhouden gemeenschappelijke delen.
Er zijn 35 tuintjes met een grootte variërend van 25 m² tot 100 m².
De realisatie van dit project kwam tot stand met subsidie van de Vlaamse Regering (projectoproep Volkstuinen 2017).
ECOLOGISCH TUINIEREN
In de tuintjes wordt gewerkt volgens de principes van ecologisch tuinieren. Er wordt compost gebruikt en chemische meststoffen en onkruidverdelgers komen er niet aan te pas. Op de website van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) vindt u allerlei interessante tips en informatie over ecologisch tuinieren: www.velt.be.
WAT MAG U VERWACHTEN?
- Een tuintje met een oppervlakte van 25 m², 50 m², 75 m² of 100 m².
- Op regelmatige basis worden workshops georganiseerd.
- Er zijn enkele gemeenschappelijke kruiwagens ter beschikking. U kan gebruik maken van de waterpompen. En elk tuintje heeft een compostbak.
- Er zal nog een bergruimte gebouwd worden. Daar zal u uw eigen (klein) materiaal kunnen stockeren. En u zal er ook gebruik kunnen maken van groter gemeenschappelijk werkmateriaal.
INSCHRIJVEN
Alle tuinen op deze site zijn ingenomen en de wachtlijst is te lang om nog nieuwe inschrijvingen te aanvaarden.
Er zijn ook op andere locaties in Turnhout volkstuinen gelegen. Meer info: www.turnhout.be/volkstuinen
AFSPRAKEN EN PRIJZEN
Bekijk alvast de afspraken en de prijzen in het huishoudelijk reglement:
VRAGEN? KLACHTEN? OPMERKINGEN? SUGGESTIES?
Stad Turnhout
dienst Milieu & Groen
Contactpersoon: Ilse Langerwerf
T: 014 44 33 28
ilse.langerwerf@turnhout.be
Momenteel zijn er tijdelijk géén inschrijvingen mogelijk.
Of neem contact op met de trekkersgroep
De trekkersgroep bestaat uit Jos Koyen en Tom Verhelst. Zij nemen een actieve rol op in de uitwerking en de praktische organisatie van de volkstuintjes.
Naast de trekkers zijn er tuinverantwoordelijken aangesteld per tuinkamer. Zij zijn hier het aanspreekpunt per tuinkamer en staan nieuwe tuiniers met raad en daad bij.
LINKS EN INFO
Een selectie interessante links:
- Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
www.velt.be - Wanneer zaai, plant en oogst u uw groenten? De handige moestuinkalender van VELT kan u helpen bij het opmaken van uw planning.
www.velt.be/ecologisch-leven-je-tuin/moestuinkalender - Deze ecologische moestuinwijzer vormt een leidraad voor de moestuinliefhebber. Met tips over bodemverbetering, bemesting, compost, groenbemesters, onkruidbeheersing, indeling van de moestuin, oogsten en bewaren en een teeltkalender.
https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/biodiversiteit/tips-voor-je-tuin0/moestuin-wijzer.html